Надзорният съвет на здравната каса прие правилата, по които ще се

...
Надзорният съвет на здравната каса прие правилата, по които ще се
Коментари Харесай

След година пандемия проблемите с парите на първа линия остават

Надзорният съвет на здравната каса прие разпоредбите, по които ще се дават спомагателните хонорари на медицински и немедицински личен състав, който директно се занимава с наблюдаване, диагностика и лекуване на пациенти с потвърден ковид в лечебните заведения и комплексните онкологични центрове.

За разлика от м.г., когато парите за работещите на първа линия бяха от оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", от тази година средствата са от държавния бюджет с трансфер към НЗОК. Механизмът обаче, по който медиците ще получават бонусите си, не се трансформира по отношение на разпоредбите, работили през 2020 година Непроменен остава и размерът на тези заплащания - 1000 лева На същата сума ще имат право и работещите в лаборатории, болничната и извънболничната помощ, които директно правят действия по PCR  диагностика на COVID-19. Всеки общопрактикуващ доктор следва да продължи да получава по 1000 лева към заплатата си, за ваксинация пък бяха регламентирани по 10 лева Месечният размер на средствата, който ще получи всяко едно лечебно заведение, ще се дефинира от броя осъществени имунизации, регистрирани в Националната здравно-информационна система. Регламентирано бе и продължаването на допълнителните хонорари за лекарите - 600 лева, за сестрите - по 360 лева. и за санитарите - по 120 лева в допълнение

Средствата ще се изплащат със задна дата, считано от 1 януари 2021 година, ежемесечно въз основа на информацията, подавана от самите лечебни заведения. Здравната каса е основала нужната организация, която да разреши навреме култивиране на регистрираните документи на лечебните заведения и погашение на всички дължими средства не по-късно от 24 февруари. Кой какво обаче получаваше досега реално? Ако съдим по досегашните проблеми, вероятността те да останат и в бъдеще е огромна.

 

1000-те лева - получават се, само че по-малко

 

Повечето медици получават своите 1000 лева за работа на първа с линия с ковид, свидетелстват лекарите, с които " Сега " съумя да беседва. " Нямам информация
бонусите да не се получават. Те са изплатени за ноември и декември, следва това да стане и за януари. Има време, до момента в който се създадат докладите за януари ", разяснява пред " Сега " доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. 

" 1000 лева чисто получават медиците на първа линия от държавните структури - към здравното министерство, като Спешна помощ да вземем за пример. За персоналните лекари сумата от 1000 лева е преди налозите, които я понижават в допълнение ", споделя пред " Сега " доктор Георги Миндов, началник на сдружението на общопрактикуващите лекари в София. 

Разминаването в сумите, които получават едни лекари за сметка на други, работещи на друго място, за една и съща активност, е реалност, удостоверява и доктор Брънзалов, като изяснява и повода, поради която се получава: другите помощи за COVID-19 се получават по разнообразни пера. Средствата от 600 лева за доктор и 360 лева за здравна сестра в болница са от бюджета на здравното министерство, и по тъкмо - по европейска стратегия, а 1000-те лв. за персоналните лекари са от републиканския бюджет и минават през здравната каса. " Личните лекари са регистрирани по Търговския закон, те би трябвало да си платят налози, по тази причина най-после получават по-малко ", разяснява доктор Брънзалов. Предстои да забележим дали в този момент, откакто
бонусите ще идват от бюджета, дали размерът на действително полученото от всички ще се изравни.

Не единствено това са кусурите на
бонуса от 1000 лева, само че и критериите, по които се отпускат и които още първоначално разбуниха духовете в лечебните заведения. Медицинската сестра Мая Илиева разяснява пред " Сега ", че съществува избирателно разпределение на средствата за Коронавирус. " Имаме сигнали, че не всички на първа линия получават 1000-те лв. ", споделя тя. Илиева разказва за лекари, които биват принуждавани да работят в ковид-звена без съответната заповед, с цел да не се оголят другите звена, от които идват. По този метод обаче няма законова съображение те да получат обещаните 1000 лева за медици, които се срещат " очи в очи " с вируса. " Повечето лечебни заведения имат сходни практики ", споделя Мая Илиева. За сметка на това пък, в прорез с всевъзможни правила, от бонуса за първа линия се облагодателствали водачи и аптекари. Тя и нейни колеги се натъкнали случайно на лист с лица от софийска болница, на които се дължат 1000 лева - измежду тях били водачът на работодателя, както и аптекарят, работещ в аптека към болничното заведение. 

" Трябва непрекъснато да сигнализираш, да пишеш до някоя институция, другояче нищо не можеш да постигнеш ", ядосва се тя, давайки образец с медиците от Поморие, които в края на предходната година трябваше обществено да сигнализират здравното министерство, че не са получили парите си за първа линия, с цел да се сети то да оправи " административните спънки " и да изплати полагащото им се.

" Сигурно болничните мениджъри срещат компликации с разпределянето на боунусите за коронавирус, само че няма по какъв начин да знам какво става на локално равнище ", разяснява доктор Брънзалов.

 

И отново медицинските сестри са най-после

Оказа се, че даже главните хонорари на медицинските сестри въобще не са достигнали заветните 950 лева, до колкото трябваше да се покачат заплатите им от 1 януари 2019 година съгласно КТД. " Имаме много сигнали от провинцията, в които заплатите на медицинските сестри са под 900 лева Последният ни сигнал е от Бургас. Ние обаче продължаваме да настояваме за нарастването им и няма да отстъпим от настояването за две минимални работни заплати ", разяснява здравната сестра Мая Илиева. По думите й експертите по здравни грижи сега са на " същото състояние " като при започване на рецесията, поради което синдикатът ѝ смята да излезе на следващ митинг - на 1-ви март. " Скоро ми се обади здравна сестра от Кърджали, нейната заплата е 570 лева - по-ниска даже от минималната за страната ", възмущава се тя.

Относно спомагателните хонорари от 360 лева, които следва да получават медицинските сестри в лечебните заведения, тя свидетелства, че и тук има противоречиви практики. На места те си ги получават чисто 360 лева, на други - със съответните удръжки (за налози, осигуровки и др.), с което помощта се стопява до малко над 200 лева " Попитали сме здравната каса да ни изясни по какъв начин е редно да се получават тези средства, тъй като сегашната процедура не е редна ", споделя Илиева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР